maanantai 19. lokakuuta 2015

Gema type:701 corona jauhemaalauspistoolin käyttöohje.

Gema type:701 corona jauhemaalauspistoolin käyttöohje.


Tämä jauhemaalauspistooli on corona pistooli. Laite varaa maalauspistoolin päässä olevalla elektronilla maalin, jolloin se tartuu kappaleeseen. Corona tekniikalla maali varautuu miinus merkkiseksi. Varausta säätämällä maalin tarttuvuuteen voi vaikuttaa. Vähentämällä varausta maali tarttuu heikommin, mutta tunkeutuu paremmin nurkkiin ja koloihin. Tällä tavalla pienennetään faradayn häkki-ilmiötä, joka on corona tekniikan suurin ongelma. Pelkästään käyttöohjeen noudattaminen ei takaa onnistumista vaan laite pitää myös huoltaa. Tähän on tulossa ohjeet.
Laitteen säätimet vasemmalta oikealle:
1. Kuljetusilman paineen säätö. Tällä hallitaan pistoolista tulevan pulverin määrää. Säätimen yläpuolella on kuljetusilman painemittari.
2. Täydennysilman säätö. Tätä säädetään, jos jauheen määrää halutaan muuttaa muuttamatta kuljetusilman määrää. Esimerkiksi mitä enemmän täydennysilmaa syötetään, sitä vähemmän tulee maalia, mutta pistoolista ulostuleva kokonaisilman määrä ei muutu.
3. Jännitteen säädin. Säätimen yläpuolella on mittari, jonka ylä asteikko ilmoittaa jännitteen kV(kilovoltteina) ja ala asteikko virran µA(mikroampeereina). Säätämällä mikroampeereita, säädät maalin varausta, eli sitä kuinka hyvin maali tarttuu kappaleesseen. Tässä laitteessa kilovoltteja ei pysty erikseen säätämään.
4. Virta kytkin. Tästä laite laitetaan päälle ja pois.

Maalilaatikko. Kuvan etureunassa näkyy luukku, josta laatikkoon saa lisättyä uutta maalia. Kuvassa keskellä on messinkinen mutteri, jonka alla on maalilaatikon maadoituskaapeli. Kaapelin vieressä on injektori, josta maaliletku lähtee. Tämä toimii maalille "pumppuna", joka nostaa alipaineen avulla maalin laatikosta letkuun. Maalilaatikon päällä kuvan vasemmassa yläreunassa näkyy heikosti maalilaatikon poistoputki, jonka kautta maalilaatikosta poistuu ylimääräinen ilma ja näin ei laatikkoon pääse muodostumaan ylipainetta. Maalilaatikon etu alareunassa on vielä leijuputki, josta tulee maalilaatikon leijupohjaan ilmaa. Poisto putken pää kannattaa suunnata poisto imua kohti, koska sieltä voi tulla maalia.
Maalaus pistooli. Pistoolissa on säädettävä viuhkasuutin. Työntämällä suutinta kauemmaksi maaliviuhka pienenee ja vetämällä suutinta lähemmäksi viuhka kasvaa. Koska kyseessä on corona pistooli tapahtuu maalin varautuminen pistoolin päässä olevan valkoisen elektrodin sisällä, jonka läpi viuhkasuutin menee.

Paineilma. Jotta maali kulkeutuisi jauhesäiliöstä pistoolille olisi tämä syytä muistaa. Samoin leiju alusta ei saa paineilmaa,  jolloin maali alkaa holvaantumaan maalilaatikkoon. Kun leijuilmaa on oikea määrä, maali näyttää maalilaatikossa nestemmäiseltä ja vellovalta. Liika leiju voi aiheuttaa maalin tasaisessa kuljetuksessa ongelmia. Leijua saa säädettyä kuvassa näkyvän säätimen vieressä olevasta säätimestä

Maadoitus kaapeli. Jos ei mene pistorasiaan tai paineilma liittimeen tai ei ole läpinäkyvää kurttuputkea, on kyseessä maadoituskaapeli. Tämän ansiosta varautunut maali tarttuu kappaleeseen. Laitetaan kiinni joko kappaleeseen tai ripustimen paljaaseen metallipintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti