maanantai 12. lokakuuta 2015

8-9.10.2015 Korvaavat lähiopetuspäivät

Torstai 8.10.2015


 Jaa että mitkä korvaavat lähiopetuspäivät? No itse en ollut elokuun lähiopetuspäivillä ja pyysin mahdollisuutta korvata kyseiset päivät. Syyskuun lähiopetuspäivillä huomasin vanhemman puoleisen Geman corona pistoolin ilmestyneen halliin. Kyselin mikä on tuon kohtalo ja selvisi, että se löytyi varaston perukoilta ja jossain vaiheessa olisi tarkoitus laittaa se käyttö kuntoon. Pyysinkin heti että voisin tehdä korvaavat päivät kyseistä laitetta huoltaen ja sehän kävi.
Aamu alkoi sillä, että raahasin tämän laitteen jauhemaalaus huoneeseen, jossa pystyin puhdistamaan konetta muita oppilaita häiritsemättä. Laite oli seissyt kauan varastossa joten urakka alkoi pölyjen puhaltamisella. Samalla selvittelin putki ja johto vyyhtejä, joita oli koneen ympärille pyöritelty. Tuosta läjästä löytyi muutama laitteeseen kuulumatonkin johto.
Alapuolen kuvista näkyy miltä kone oikein näytti. Samalla kun puhaltelin konetta paineilmalla tein yleis silmäystä koneen kunnosta ja puutteista.


Laitteen pistooli ja tarkemmin pistoolissa oleva jauhesuutin herätti ihmetystä itsessäni. Se oli käsin säädettävä, jollaista en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt. Jännityksellä odotin tulevaa kun pääsisi testaamaan, että kuinka kyseinen suutin oikein toimisi.

Laitteen etupaneeli. Yksinkertaiset säätömahdollisuudet helpottavat aloittelevaa maalaria laitteen säädöissä. Jos ihan totta puhutaan niin eipä tuosta mitään puutukkaan.



Kun laite oli päältä puhdistettu, oli aika paneutua laitteen sisuksiin. Laitteeseen oli jäänyt viime käytön jälkeen vanhat maalit. Maali oli jokseenkin jämähtänyt pitkin laitteen putkistoja, mutta paineilma sykäyksillä lähti maali iloisesti liikkeille. Vanha maali voi aiheuttaa ongelmia myöhemmin maalatessa jos ja kun sen jämät alkaa irtoilla putkistoista maalauksen aikana. Jottei tätä tapahtuisi täytyy mun puhdistaa laite mahdollisimman hyvin.
Laitteen injektori aiheutti itsessäni myös ihmetystä. On outoa kiinnittää se noinkin lujaa jauhe laatikkoon. Kyseinen ratkaisu hidastaa maalin vaihtoa. Itse olen kohdannut vain tyylin missä injektorin pohjassa oleva putken pätkä painetaan maali laatikkoon menevän putken päähän, jollon injektori on nopeasti irrotettavissa. Jos näin olisi, voisi tämän Geman ja koulun toisen Geman injektoreita vaihdella päikseen. Työ elämässä tästä olisi hyötyä kun samat varaosat sopii kumpaankin injektoriin.
Kun olin irroittanut injektorin, sai laatikosta irroitettua myös maaliputken, koska ne ovat samoilla kiinnityksillä. Puhalsin maaliputken paineilmalla sisä- ja ulkopuolelta. Onneksi putki ei ole ollut aikoinaan paljoa käytössä niin se oli helppo puhdistaa. Kannesta täytyi irroittaa vielä maadoitus, joka näkyy kuvassa maaliputken pään alapuolella. Kannen puhdistusta helpottaakseni otin vielä ilman poistoputken irti, joka näkyy kuvan oikeassa reunassa. Salvat auki laatikon molemmin puolin ja kansi oli irti. Kun kannesta oli irroittanut kaiken ylimääräisen oli sen puhdistus nopeaa ja helppoa.
Seuraavaksi itse laatikon kimppuun. Kun laatikon etureunassa olevan leijualustan paineilmaputki oli irroitettu, pystyi laatikon nostamaan vapaasti paikoiltansa pois. Pujottelin laatikon päälle jätesäkin johon kumosin maali jätteen turhan pölyttämisen välttämiseksi. Kun itsestään irtoava maali oli poistettu laatikosta, puhdistin lopun maalin paineilmalla. Jos käytössä on imuri, suosittelen sen käyttöä puhdistuksessa, koska paineilma pöllyttää laatikkoon jäänyttä maalia todella paljon. Puhdistuksen aikana on tärkeää muistaa pitää henkilökohtaisia suojaimia. Kun laatikko ja kansi oli puhdistettu kokosin sen takasin kokonaiseksi. Samalla irroitin vielä jauhe letkun injektorista ja puhdistin sen erikseen niin, ettei siihen tai pistoolin sisään jäänyt yhtään maalia. Letku takaisin kiinni ja eikun elektronin ja jauhesuuttimen kimpuun.
Laitteen elektroni oli helppo puhdistaa, koska se oli periaatteessa suora putki, jonka sisällä oli neljä maalin varaavaa metallitangon pätkää. Jauhesuutin olikin sitten eri juttu. Laitetta oli käytetty paljon ja ajan kuluessa maali oli alkanut jämähtämään suuttimen etäisyyttä säätelevän tangon ympärille. Noin 75% tangonsta oli melkein 2kertaa paksumpi kuin loput 25%. Raaputin mattopuukolla suurimmat maalit pois, jonka jälkeen lopun maalin hioin 320 hiekkapaperilla. Tämän käsittelyn jälkeen tanko oli kuin uusi, muuten mutta tangon päässä olevat kierteet oli huonossa kunnossa niin kuin myös jauhesuuttimen sisällä oleva kierrekin.

Kiikutin molemmat osat metalliosastolle, jossa kierteet avattiin. Vanhoihin kierteisiin oli kovettunut maalia ja kun osia oli yritetty väkisin vääntää toisiinsa oli kierteiden nousukin huonossa kunnossa. Jenka tapilla ja pakalla kierteet saatiin kuin uusiksi.









Päivän viimeisenä hommana tein vanhan vaahtomuovi "kuristimen" paikalle uuden. Kyseisen "kuristimen" tarkoitus on pysäyttää jauhesuuttimen etäisyyttä säätelevä tanko haluttuun kohtaan. Alapuolella olevassa kuvassa näkyy minne "kuristin" tulee. Ongelmana oli löytää sopivaa materiaalia joka ei olisi liian löysää tähän. Aikansa Juhan kanssa ongelmaa pohdittuani näin pöydällä korva tulpat. Pyörittelin tulppaa aikani ja huomasin että tämähän voisi toimia. Puu puolelta lainattiin vielä nahkapaskaa, jolla tehtiin keskelle tulppaa reikä, jotta tulppa saatiin pujotettua tankoon.


Perjantai 9.10.2015



Tässä näkyy eilisen päivän viimeinen homma. Tarvittiin kolme korvatulppaa jotta tankoa saatiin tarpeeksi "kuristettua". Noissa korvatulpissa on se huono puoli, että ne ei käyttäydy kuin normaali vaahtomuovi. Voi olla että nuo ei kauaa kestä mutta aika näyttää.




Päivän ensimmäinen homma oli taikoo laitteeseen paineilma. Kuvassa näkyy ongelma kohta. Ei, se ei ole se, etten saanut kunnollista kuvaa vaikka kuinka yritin, vaan että koneeseen piti saada samanlainen paineilma liitin kun viereisessä pistoolissa. Onneksi eilen etsiessäni työkaluja huomasin, että yhdessä laatikossa oli paineilma liittimiä. Laatikko jauhemaalaamoon ja armoton tonkiminen käyntiin.
Ja KYLLÄ, kuin ihmeen kaupalla sieltä löytyi sopiva liitin, mutta vähän eri paikkaan kun alunperin oli tarkoitus. Seuraava haaste oli löytää putkimiehen teippiä tai nailon teippiä tai mikähän nyt ton virallinen nimi nyt sitten onkaan. Kuin ihmeen kaupalla sitäkin löytyi ja laite saattiin toiminta kuntoon.




Sitten oli vielä laitteen testaus. Koneessa olevat säätönupit aiheuttivat päänvaivaa. Opettajan huoneesta löytyvä metallituote maalausta käsitelevä kirja käteen ja tutkimaan. Pienen etsimisen jälkeen koneen säätäminen alkoi luonnistua. Kun kone oli säädetty, koemaalasin pienen pellin palasen. Tarkoituksena oli testata maadoituksen toimivuus ja säätöjen vaikutus maalattavuutteen. Kun testit oli tehty ja maalia oli tuhlattu, kellotin laitteen puhdistus ajan ja päädyin aikaan n.20min. Ei paha, sillä koulun toisen corona maalaus pistoolin puhdistaa noin 10-15min, eli puhdistuksen pitkä kesto ei ole syy minkä takia konetta ei voisi käyttää. Nyt laite on mun taitojen mukaan huollettu, puhdistettu ja testattu, enään puuttuu käyttö-ohjeet, jotka tulee seuraavaan päivitykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti