torstai 5. helmikuuta 2015

Havaintoja töistä 5.

Pesu
Pesulinjan puhdistus ja uuden pesuliemen vaihto (Chemetall AB).

Noniin noniin... Tämän kertaisena aiheena olisi pesulinjan puhdistus ja pesuliemen vaihto kokonaan toisen toimittajan uuteen aineeseen.
 Homma lähti käytiin sillä, että kaikki kolme allasta tyhjennettiin (2 huuhtelua ja pesuallas). On hyvä tyhjentää altaat heti ensimmäisenä, koska tyhjiin altaisiin kertyy vielä reippaasti päivän aikana vettä. Meillä oli myös ongelmana se, että säiliöiden vesi kulkee kahden tankin kautta ennen kun neste siirtyy viemäriin, ja kolmen säiliön vedet plus pesussa tulevat vedet eivät mahdu millään kaikki noihin säiliöihin, joista ne valutetaan viemäriin. Kaikeksi epäonneksi viemäri johon vesi menee ei ole tehty suurille vesi määrille, joten vesi pitää valuttaa hitaasti sinne. Kun säiliöt oli tyhjennetty, täytyi huuhteluiden hanat laittaa kiinni, koska muuten
pesualtaasta tuleva vesi menisi osittain huuhtelu säiliöihin takaisin ja tämä aiheuttaisi turhaa työtä. Samalla kun Juuso puhdisti pesusäiliötä aloitin minä puhdistamaan pesulinjaa painepesurilla. Juuson homma oli suhteellisen haasteellinen, koska säiliö oli viimeksi puhdistettu kunnolla noin 3 vuotta sitten eli säiliöön oli kerennyt kertymään paljon törkyä. Säiliön puhdistamisessa ei käytetty painepesuria, koska puhtaan jäljen saavuttamiseksi tarvittiin paljon vettä eikä niinkään painetta, joten puhdistus tehtiin palopostin avulla, sieltä kyllä vettä saatiin tulemaan. Nopeasti huomasimme, että säiliössä olevien lämmitysputkien taakse
jonne ei näe, oli kerääntynyt todella paljon kalkkeumaa, siis ihan kunnon "kiveä", joka lähti irti joko isoina paloina tai pienempinä liuskeina. "Kivien" irroitus oli kuitenkin hankalaa, koska ei yhtään nähnyt miten paljon sitä oli vielä jäljellä. Aina kun vesi suihkun suuntasi putkien taakse tuli sieltä lisää "kiveä". Nopesti kehkeytyi ongelmaksi se, että säiliön pohja täyttyi "kivestä" ja se tukki poistoaukon. Koska poisto tapahtui omalla painollaan, oli nesteen säiliöstä pois saaminen tuskallisen hidasta. Keksimme pitkän mietiskelyn jälkeen, että poistaisimme "kiven" altaasta märkäimurilla ja ideahan toimi... vähän aikaa. Meidän kärsherin suodatin ei enään ensimmäisen säiliön jälkeen toiminut kunnolla, ei sen takia, ettei se olisi tarkoitettu vedelle, vaan sen takia, että se ei ollut enään uusi vaan paljon kokenut monta kertaa käsin puhdistettu vanha suodatin, jonka aamut olivat tullut täyteen. Olimme taas saman ongelman äärellä. Seuraavaksi keksimme, että suurimmat läjät kauhottiin rikkalapiolla säiliön pohjalta ja ne mitä ei lapioon saatu Juuso huuhteli pikkuhiljaa poistoaukosta kiertoon. 
 Mun hommani oli siis puhdistaa pesulinja. Pesuri, millä pesu suoritetaan näytti siltä että sitä voisi vaikka ajaa, koska se oli todella kookas. Pesua tehostaakseen paineen lisäksi laite lykkäsi ulos vielä suhteellisen lämmintä vettä.
 Itsensä suojaaminen oli tärkeää. Saappaat jalkaan, kumi puku päälle, kumihanskat käteen ja vielä suojaus kasvoille, niin mies oli valmis linjan puhdistukseen. On tärkeää suojata itsensä kunnolla, koska linjalla lentelee vettä, jonka seassa on pesuaineita, erilaisia kemikaaleja ja kaikkia muita epäpuhtauksia.

Ja tässä oli mun suurin vihollinen. Se on kalkkeumaa ja kuivunutta pesuainetta. Jos pesussa oltaisiin ennen sen puhdistamista kierrätetty oikein hapan linjan pintojen pesuun tarkoitettu kylpy, olisin vienyt tuosta pirulaisesta voiton, mutta nyt kun aseenani ei ollut kuin kuuma vesi ja paine, lopputulos ei ollut niin hyvä kun olisin toivonut. Huuhteluiden kohdalla tilanne olikin aivan eri. Molempien huuhteluiden pinnoille oli kerääntynyt vain liukas "lima", jota leväksikin kutsutaan. Se oli kohteena pesurille paljon helpompi, ja huuhtelulinjojen pesu sujuikin ilman sen kummempia ongelmia. Koska pesusäiliön tyhjentäminen oli niin hidasta, jäi meillä sen viimeistely seuraavalle päivälle, niin kuin myös huuhtelusäiliöiden tyhjentäminen ja viimeistely.

Seuraava päivä meillä alkoi siitä mihin edellinen päivä jäi, eli säiliöiden tyhjentämisellä ja puhdistamisella. Koska mulla oli jäänyt kakkoshuuhtelun hana auki samalla kun tyhjensimme pesusäiliötä, oli se täyttynyt puolilleen vedestä, vaikka se oli edellisen päivän aamuna kertalleen tyhjennetty. Siihen päälle kun laskettiin vesi, joka tuli linjan pesusta, niin sinne oli kertynyt hyvinkin paljon vettä. Ei annettu sen masentaa vaan laitettiin Juuso asialle. Poika pääsi jynssään kaikki altaat puhtaaksi, ja puhdasta tuli. Jotta homma ei olis liian helppoa niin säiliöiden huuhteluun käytetty vesi tuli samasta linjasta kuin pesusäiliön täyttämiseen tarkoitettu vesi. Tästä syystä Juusolla ei ollut kokoaikaa kunnolla paineistettua vettä, joka osaltaan hidasti siivousta. Onneksi pesusäiliö täyttyi nopeasti ja Juuso sai kunnolla vettä säiliöiden huuhteluun. Heti kun pesusäiliö oli täyttynyt rupesimme lämmittämään sen vettä, jotta pääsisimme tekemään uusia pesuliemiä mahdollisimman pian, ja kun huuhtelusäiliöt oli siivottu, täytimme nekin.

Pesuveden lämmön nousemista odotellessa laitoimme pesun pumput päälle ja aloimme sekoittaa veteen konversiopinnoite Gardobond X 4739:ää 47kiloa. Konversiopinnoite on lievästi hapanta (ph 2-3) joten itsensä suojaaminen oli tärkeää. Kumi hanskat, kasvosuojat ja työtakki olivat riittävä varustus (niin ja kaikille teille koiran leuoille myös housut jalkaan) suojaamaan itsensä. Pesuveden oli oltava vähintään 42astetta, jottei rasvan poistoon tarkoitettu Gardobond Additive H 7406 alkaisi vaahdota. Kyseistä ainetta lisättiin varovasti pesuliemen sekaan 20kg. Vaikka tämä aine ei ole niinkään myrkyllistä tai syövyttävää, oli itsensä suojaaminen edelleen tärkeää. Nesteet jätettiin kahvitauon ajaksi sekoittumaan toisiinsa. Kun kahvitauko oli ohi, mittasimme pesuliemen ph:n ja aloimme säätämään sitä kohdilleen Gardobond Additive H 7202:lla. Alku tilanne oli ph 3,5 ja kun ph:n nostajaa oli laitettu 5,5litraa oltiin päästy ph 4.8 eli nyt liemi oli valmis.
Sitten ei muuta kuin koekappaleet linjalle. Koska luotimme siihen, että pesuliemi oli kunnollista, laitoimme normaalia tuotantoon menevää kappaletta heti koekappaleiden perään. Päivän kuluessa pesuaineiden myyntiedustaja mittaili eli titrasi pesuliemen vielä monta kertaa, jotta kaikki olisi kunnossa. Jottei kaikki olisi liian helppoa, pesualtaaseen tulvi liikaa korvausvettä, joka nosti altaan pintaa niin, että säiliön kannet kelluivat veden pinnalla. Nopeasti sulkuventtiili auki ja vettä juoksutettiin säiliöstä pois niin, että pinta oli taas normaalilla korkeudella. Koska pesuun oli joutunut liikaa vettä, oli pesuliemi liian laimeaa ja se täytyi pikaisesti korjata vielä ennen päivän päättymistä. Onneksi maalattaville kappaleille ei sattunut sen kummallisempaa vahinkoa ja liemikin saatiin nopeasti korjattua.

Liemien vaihdon viimeisenä päivänä tarkkailimme pesuliemen arvoja ja pesimme enemmän ja vähemmän likaisia kappaleita selvittääksemme mihin kaikkeen pesuliemi pystyy. Minulle jäi hommaksi ensimmäisen viikon aikana titrata pesuliemi 2kertaa päivässä, jotta näkisimme miten pesuliemen arvot muuttuu ja miten voisimme niitä tulevaisuudessa ennakoida. Ensimmäisen viikon jälkeen titraus suoritettiin kerran päivässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti