lauantai 12. joulukuuta 2015

Havaintoja töistä 9.

Koe valaisin.
Koe valaisimen kunnon tarkastus.

Olimme saaneet takaisin yhdeksän kuukautta koekäytössä olleen valaisimen. Valaisin oli asennettu sinkki altaan päälle, joten olosuhteet olivat sille erittäin rajut. Testauksen tarkoituksena oli kartoittaa kuinka hyvin meidän normaali tehdastilaan rakennettu valaisin kestää erittäin rajuissa olosuhteissa. 



Päällimmäisenä pakkauksessa oli asennus kisko. Kisko oli hapettunut päältä huomattavasti.

Maali oli lähtenyt irti ja alumiini oli alkanut syöpyä. Syöpyminen oli edennyt enemmän syvyys kuin leveys suunnassa.


Kiskon pohja, johon nestettä ei päässyt jäämään, oli erittäin hyvässä kunnossa. Ainoa syöpyminen oli tapahtunut kiskon molemmissa päissä, joissa kiinnitysmutterit olivat rikkoneet maalipinnan.



Ensimmäisenä konkreettisena testinä tein hilaristikko kokeen. Kiskon kattoa kohti tulevalla puolella hilaristikko kokeen pystyi tekemään vain kiskon keskikohdasta. Tässä kokeessa osoittautui, että maali oli erittäin hyvin kiinni kiskossa. 


Myös kiskon alapuolella maali oli hyvin kiinni. Seuraavana testinä oli kalvon vahvuus. Kiskon päällä vahvuus vaihteli 70-100µ väliltä ja keskiarvo oli 85µ. Kiskon alla vahvuus vaihteli 60-80µ ja keskiarvo oli 70µ.


Tämän kuplan alle oli muodostunut hapettunutta alumiinia. Kun kupla kasvaa tarpeeksi, se puhkeaa ja muodostaa kiskon pintaan ensimmäisissä kuvissa näkyviä rakkuloita.




Kun pakettia avasi lisää niin, että itse valaisin tuli näkyviin, ei ensi vilkaisulla ollut havaittavissa hapettumista kovinkaan paljoa.


Paremmassa tarkkailussa kävi ilmi, että eloksoitujen linkkujen sahatut reunat ja asennus sekä valaisin osan kattoa kohti olevat reunat olivat hapettuneita. Tarkkailussa kävi ilmi, että paikat johon neste jää seisomaan, ovat erittäin alttiita hapettumiselle.



Linkun eloksointi ei ollut kärsinyt ollenkaan. Linkun päälle oli kerääntynyt likaa.
Linkun toksatun osan alta hapettuma  tunkeutuu vahvasti esille, mutta muuten osa oli päällisin puolin täysin kunnossa.









Toiselta puolelta linkku oli täysin puhdas, pois lukien sahattu pinta, johon hapettumaa oli kertynyt.
Lähikuvassa valaisinosan rungon reuna, johon neste on päässyt seisahtamaan. Reuna on hapettunut ja rungon päältä on valunut säännöllisesti nestettä reunan päälle. Kuvassa näkyy selvästi kuinka neste on hapettanut rungon kylkeen selvät raidat.



Kiskon ohjaimen alta tunkeutuu myös hapettumaa. Koska kiskon ohjain asennetaan runkoon ennen maalausta, on tällainen hapettuminen mahdollista. Kiskon ohjaimen alla on maalaamaton alue, josta hapettuminen lähtee helposti liikkeille.





Valaisinosan alapuoli oli hyvässä kunnossa. Hapettumista ei ollut havaittavissa kuin hivenen linkuissa.












Valaisinosan sisältö näytti koskemattomalta.

Valaisinosan sisäpuolella oli kuitenkin havaittavissa pientä likaa, mutta lika oli rajaantunut tiivisteeseen eli valaisimeen sisällä ei ollut minkäänlaista silmin nähtävää likaa.

Tein valaisinosan kanteen ja runkoon hilaristikko kokeen ja tulos oli odotettavissa. Maali oli verkottunut kunnolla eikä tartunnassa ollut mitään vikaa. Mittasin rungosta kalvon vahvuuden. Vahvuus vaihteli pohjassa 60-120µ väliltä, ja keski arvo oli 90µ. Mittasin myös kannesta kalvon vahvuuden joka vaihteli 60-80µ väliltä, ja keski arvo oli 77µ.
Asennusosan rungon pohja oli hieman törkyisemmässä kunnossa.
 Tässäkin rugossa kiskon ohjaimen alta/juuresta tunkeutui hapettumaa esille.
Asennusosan linkkuihin oli kertynyt likaa ja hapettumaa enemmän kuin valaisinosan linkkuihin.
Pinta näytti ehjältä, pois lukien pohjan reunaa, johon neste pääsi seisahtamaan ja kiskon alla ollutta pohjan yläosaa sekä kylkeä, jota pitkin neste valui oletettavasti säännöllisesti.
Valaisimiin kiinnitetyt tarrat olivat pysyneet erittäin hyvin kiinni.
Tein asennusosan runkoon ja kanteen hilaristikko kokeen ja tässäkin tulos oli odotettavissa. Maali oli kiinni kappaleessa erittäin hyvin.
Asennusosan rungossa kalvonvahvuus vaihteli 60-120µväliltä ja keskiarvo oli 85µ.
Asennusosan kannessa kalvonvahvuus vaihteli 80-120µ väliltä ja keskiarvo oli 95µ.
Kanteen kiinnitetyn ledi modulin ulkokehä oli hapettunut. Muuten moduli näytti täysin ehjältä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti