torstai 13. elokuuta 2015

Kotitehtävä nro:7

Kotitehtävä nro:7

Tällä kertaa kotitehtävänä oli miettiä oman työpaikan pintakäsittelymenetelmiä. Olisiko jokin menetelmä kustannustehokkaampi kun toinen ja mistä mahdollinen ero kustannuksista johtuu. Miten kustannukset määrittelevät pintakäsittelymenetelmän valintaa.

Omalla työpaikallani on teoriassa kolme pintakäsittely vaihtoehtoa:
Nro1: Ei tehdä pinnalle mitään.
Nro2: Pestään pinta.
Nro3: Pestään ja maalataan pinta.
Käytännössä taas meillä ei ole kuin yksi pintakäsittelymenetelmä, joka on nro3. Tietysti osa meidän tuotteista on sinkittyjä, passivoituja, eloksoituja, ruisku kromattuja, harjattuja, vasaroituja, kiillotettuja... tuossa on nyt muutama pintakäsittelymenetelmä mitä meidän työpaikan tuotteista löytyy, mutta niitä ei tehdä meillä. Koska kyseisiä menetelmiä ei tehdä meillä, ei nämä kuulu tähän tehtävään. 

Jos mietin noita kolmea teoreettista vaihtoehtoa, olisi halvin tietysti nro1. Syy siihen olisi se, ettei tällöin tarvittaisi kallista pesu- ja maalauslinjastoa, eikä olisi laitteistoa, joka kuluttaisi sähköä/kaasua, eikä olisi koneita, jotka kuluttaisivat pesuaineita, vettä, paineilmaa ja maalia, eikä olisi maalaamon henkilökuntaa, jolle pitäisi maksaa palkkaa.
Toisaalta taas käsittelemäton valaisin olisi huomattavasti lyhytikäisempi kuin käsitelty.

Toiseksi halvin vaihtoehto olisi nro2. Tämä johtuu siitä, että nyt pitäisi olla jo pesulinja ja kuivausuuni, jotka maksavat, sekä kuluttavat sähköä/kaasua, sekä pesuaineita ja vettä. Tätä ylläpitämään tarvittaisiin jo työntekijä/tekijöitä (meillä pesussa kappale saa konversio käsittelyn, rasvanpoiston yhteydessä. Tällöin kappale saa ohuen korroosiota suojaavan kalvon itseensä) mutta kuitenkaan arvokasta maalauslaitteistoa, joka kuluttaa maalia ja sähköä sekä polttouunia, joka kuluttaa sähköä ja kaasua, ei tarvitsisi hankkia.
Vaikka tässä menetelmässä kappale saa korroosiota suojaavan pinnoitteen on sekin lyhyt ikäisempi kun vaihtoehto nro3.

Vaihtoehdossa nro3 joutuu ostamaan kalliit laitteistot, hankkimaan materiaaleja, palkkaamaan työntekijöitä ja kaikki tämä näkyy valmiin tuotteen hinnassa, mutta se kannattaa. Meillä valaisimien maalit on valittu niin, että ne luovuttavat rungostansa lämpöä helpommin eli maali toimii lämmön siirtäjänä valaisimesta ympäröivään ilmaan. Tämä lisää valaisimen laitteiston, valaisimen rungon ja lampun ikää sekä vähentää energian kulutusta. Asiakkaalle on loppujen lopuksi halvempaa ostaa vähän kalliimpaa ja laadukasta kerran, kun kallista ja huono laatuista monta kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti