maanantai 27. heinäkuuta 2015

Havaintoja töistä 7.

Jäähdytys ja esiripustus alue.
Telineiden rakentaminen.

Tällä kertaa aiheena olisi tällainen esiripustus/jäähdytys ratkaisu. Tarkoituksena on rakentaa 2 paikkaa mihin isommat kappaleet saisi tarvittaessa jäähtymään ja missä kappaleita voisi valmiiksi ripustaa niin, että ne olisivat nopeasti nostettavissa maalauslinjalle. Rakennelman järeys johtuu siitä, että kyseisen telineen pitää oman painonsa lisäksi pystyä kannattelemaan yli 300kiloa kun suurimmat heat sinkit laitetaan siihen roikkumaan.  
Rakentaminen alkoi sillä, että ensimmäisenä selvitettiin kuinka pitkä kyseinen alue voi maksimissaan olla. Meidän helpotukseksi tuo 6metrin kulma mahtui juuri sopivasti koloseensa. Kannakkeet minkä varaan kulma laitettiin oli meidän valaisimen kannake, joista me saatiin pienillä korjauksilla oikein sopivat tähän tarkoitukseen. Kun kannakkeiden paikat oli määritelty, kiinnitettiin ne seinään. Kiinnityskohdan kanssa piti olla jokseenkin tarkkana, ettei kannaketta porannut kiinni pelkkään tiileen vaan kiila-ankkurin asensi vanhojen ovi aukkojen päällä oleviin betoni valuihin. Kun molemmat kannakkeet olivat kiinnitetty kunnolla seinään voitiin kulma nostaa paikoillensa. Kulman painon takia se nostettiin paikalleensa trukilla. Samalla kun kulmaa pujotteli kannakeiden väliin oli hyvä muistaa pujottaa loput kannakkeet kulmaan, koska myöhemmin niiden lisääminen sinne olisi hankalaa.
Kun kulma oli paikallaan voitiin loput kannakkeet kiinnittää seinään. Kannakkeiden lukumääräksi tuli neljä ihan oman intuitioni mukaan. Luulisi noilla pysyvän seinällä. Kannakkeen kiinnittämisessä oli huomioitava se, että ylempi kiila-ankkuri kannattelee suurinta osaa painosta ja alempi pitää huolen ettei kannake pääse kääntymään paikallaansa. Tästä syystä kolmen kannakkeen alemmat kiinnityskohdat tulivat peitetyn oviaukon yläreunassa kulkevaan kakkosneloseen kiinni täkkipultilla. Jos kannaketta olisi nostettu korkeammalle niin että molemmat reiät olisivat olleet betonin kohdalla, olisi kannake ollut niin ylhäällä, että kulman käyttäminen minkänlaiseen ripustamiseen olisi ollut erittäin vaikeaa. Kannakkeeseen olisi myös voinut porata lisää reikiä, mutta se olisi ollut vaikeaa. Jo vanhojen reikien suurentaminen meinasi olla ylitsepääsemätön este.
Kun kaikki kannakkeet oli kiinnitetty, oli aika teipata. Sinkin harmaat kannakkeet ja ruosteen ruskea kulma ei hivellyt meidän pomoväen silmää, joten saimme käskyn maalata koko rakennelman siniseksi. Jottei seinässä olisi kovinkaan paljoa pensselin jälkiä, teippasin kannakkeen ympäristön leveällä maalarinteipillä. Koska kulman pinta voi joutua kovallekkin rasitukselle, oli maalivalintana Tikkurilan Miranol (oikesti maali oli miranolia siksi, että sitä nyt sattui löytymään).
Reipas kerros maalia ja valmis. Annettiin vähän aikaa kuivua ja otettiin teipit pois.
Kyseinen teline pienentää maalattujen kappaleiden parkkia huomattavasti, mutta koska teline ei ole aina käytössä, menee hyöty haittojen edelle.

 Tämän isomman alueen kanssa olikin enemmän tekemistä, koska alue oli pitempi. Kulmaa ei saanut kiinnittää alueen päissä oleviin betonitolppiin, koska ne olivat tehtaan katon kantavia tolppia ja niitä ei saa lain mukaan rasittaa ylimääräisellä kuormalla. Homma alkoi kulman pituuden ja korkeuden määrittämisellä. Pituus määräytyi niin, että kulman toisesta päästä pääsisi tarvittaessa kiertämään jos alue on ripustettu täyteen (eli kulmaa kannattelevan tolpan ja betoni tolpan väliin jätettiin noin 60cm rako). Toinen pää tuli niin lähelle betonitolppaa, että siitä roikkuvasta telineestä oli mahdollisuus ottaa siivous välineitä. Tämän ja pienemmän ripustustelineen välissä oli kulunut pari viikkoa aikaa ja olimme huomanneet, että aikasemman telineen korkeus ei ollut hyvä. Painavien heat sinkkien ripustamiseen kulma oli aivan liian korkealla, joten päätimme laskea tätä samalle tasolle kuljettimen kanssa. Kulma tuli 30cm alemmas. Kulma jäi kuitenkin niin ylös, että sen ali mahtui rukilla. Kahdesta kuuden metrin
kulmasta leikattiin ja hitsattiin yksi 10m pitkä kanki, joka muodosti ripustus alueen. Kulma nostettiin 100x100x5mm putken päälle, joka oli pituudeltaan 2500mm. Tässä täytyi ottaa huomioon kulman korkeus, jotta ripustus alueen korkeudesta tulisi sopiva. Kannake tolppien päihin hitsasin laatat, joiden avulla tolpat tulee kiinni lattiaan ja kulmaan. Sitten oli aika kiinnittää tolpat lattiaan ja sen jälkeen nostaa kulma päälle. Kun kulma oli paikoillaan porattiin sen läpi reiät, jotta se saatiin kiinnitettyä tolppiin. 13 millinen reikä ja 12 milliset pultit niin luulis pysyvän. Sitten oli tukien vuoro. Jottei kulma notkuisi keskeltä laitoimme siihen yhden pystytolpan kannattelemaan painoa. Otimme myös yhden tuennan maalamon rungosta, jottei teline pääsisi kaatumaan paikaltansa mihinkään. Päälle vielä vahva kerros maalia ja se on siinä. Tässä isommassa telineessä pääsin hyväksikäyttämään aikaisempaa ammattia, joka on levyseppähitsari. Siitä oli erittäin paljon hyötyä. Sain hommat tehtyä nopeammin häiritsemättä meidän hitsareita.
Lopuksi vielä teline käytössä. Tähän lyhyempään mahtuu 8 kuvassa näkyvää henkaria ja jäähdytystä tarvitsevia heat sinkkejä menee 15kpl. Isompaan telineeseen menee 12 henkaria tai 25 heat sinkkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti