tiistai 25. marraskuuta 2014

Havaintoja töistä 3.

Maalauskaappi
Kaapin sisäpintojen puhdistus.


Tällä kertaa aiheena on maalauskaapin sisäpintojen puhdistus. Kyseistä ongelmaa ei luultavasti synny, jos kaapin puhdistaa tarpeeksi usein, huolellisesti ja säännöllisesti. Maalauskaapin puhdistusta on hivenen laiminlyöty aikoinaan kun ongelmasta ei ollut tietoa. Tästä syystä meidän kaapin pinnoille on kertynyt jotain epämääräistä likaa. Ensimmäisen kerran huomasin sen kun maalauskaappia puhdistaessa ihmettelin, minkä takia toinen rosteriseinä on aivan samea ja toinen hyvinkin kirkas, ja miksi joihinkin seiniin maali tarttuu lujempaa kun toisiin. Muutaman sattumuksen kautta huomasin, että rasvanpoistoaineella saa poistettua tuon lian seinistä, samalla aine poistaa myös jämähtäneen mutta ei sulaneen maalin aikas hyvin kaapin seinistä, mutta sitä voi käyttää myös esimerkiksi injekstorin sisällä olevan ilmainohjain neulastan puhdistamiseen.
Koska en tiennyt miten aine reagoi maalin kanssa tein kaappiin muutaman koealueen. Puhdistin erilaisista paikoista eri kokoisia alueita, jotta pystyisin tarkailemaan alkaako maali esimerkiksi tarttumaan näihin kohtiin kovempaa kuin likaisiin paikkoihin. Kuukauden tarkkailun jälkeen tulin siihen lopputulokseen että, puhdistaminen ei aiheuta ainakaan enempää vahinkoa kaapin pinnalle. Myös se tieto, että puhdistamiseen käytettävä rasvanpoistoaine haihtuu kokonaan puhdistettavalta pinnalta edesauttoi puhdistus päätöksen tekoon. Myös asetoni olisi käynyt puhdistukseen, se olisi poistanut vielä paremmin maalijäämät seinistä, mutta
koska sitä ei nyt ollut saatavilla, oli minun tyytyminen rasvanpoistoaineeseen. Seinän pyyhkimiseen valitsin paperipyyhkeen, koska kangasrätti tuntui vain levittävän likaa ynpäriinsä, ja koska paperista näki heti kun se on liian likainen, myös se että paperi oli huokeampi materiaali ja sitä löytyi talosta enemmän vaikutti paljon asiaan. Itsensä suojaus oli myös hyvin tärkeää. Koska rasvanpoistoaineesta haihtuu paljon kemikaaleja, oli hengitysmaskin käyttö tärkeää. Maskin käyttö, joka peittää kasvot kokonaan on suositeltavaa, koska rasvanpoistoaineen huurut ärsyttävät silmiä. Myös kädet piti suojata hanskoilla, jottei kemikaaleja päässyt imeytymään ihon läpi elimistöön. Aine myös kuivattaa/ärsyttää ihoa, joten jo tästä syystä käsien suojaus on tärkeää. Rasvanpoistoaine laitetaan pumppupulloon, jotta annostelu olisi helppoa. Puhdistetun pinnan tarkastukseen taskulamppu on hyvä koska kaapin valossa ei välttämättä huomaa kunnolla onko pinta puhdas vai ei. Viimeisenä tarvittiin vielä roskakori, ettei likaiset paperit joutuisi maalinkeräys putkistoon ja jotta siivoaminen olisi helpompaa.
Aluksi suunnitelmana oli puhdistaa kaappi lattiasta kattoon, mutta ensimmäisen tunnin jälkeen tajusin, että varaamani kahdeksan tuntia ei riitä, joten päätin priorisoida ja aloitin likaisimmasta seinästä. Kuvassa näkyy millaista likaa kaapin seinistä oikein tuli. Huomasin puhdistaessa, että seinät jotka olivat lähinpinä pistooleita olivat kaikista likasimmat. Mikä ihmeellisintä, seinät jotka olivat vastapäätä pistooleja olivat puhtaimmat. Tästä voisi vetää johtopäätöksen että ehkä maali itsessään ei sittenkään ole se suurin syyllinen kaapin pintojen likaantumiselle mitä aluksi itse epäilin vaan jokin muu...No ei auta muuta kuin 
tarkkailla tilannetta ja yrittää havainnoda, että mitkä tekijät saattavat aiheuttaa seinien likaantumisen. Tässä vielä kuva puhditetun ja likaisen kohdan erosta. Pinta tuli huomattavasti liukkaammaksi puhdistamisen jälkeen, jolloin seinien alkupuhdistus lastalla maalista helpottui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti