sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Havaintoja töistä 2.

Maali varasto
Merkkaus, järjestely ja ylläpito.


Jaahas... Tällä kertaa oli hommana maalivaraston uudelleen järjestely ja varastopaikkojen merkkaus. Ennen meillä oli kaikki maalit lattiatasolla, ja yhdellä eurolavalla oli yksi tai kaksi eri sävyä maalia. Nykyisessä tavassa maalit ovat samanlailla lavoilla, mutta kahdessa kerroksessa, näin saatiin pari lavapaikkaa lisää tulevaisuutta varten. Hyllyt täytettiin niin, että alhaalle meni maalit joita tilataan vähintään puoli lavaa (siis 8 laatikkoa/160 kg), poikkeuksena vasemmanpuoleisen kuvan hylly. Tämä johtuu siitä, että kyseinen hylly on tehty paikkaan jonne pääsee rukilla. Vetotasoille laitettiin värit joita tilataan 1-7 laatikkoa (20-140kg), koska kyseiset värit täytyy oikean puoleisen kuvan hyllyyn nostella käsin.

Meidän maalivarastosta löytyy seitsemää eri käytössä olevaa väriä:
-Teollisuuden harmaa RAL 7040 Teknos
-Vegan harmaa RAL 7047 TEXTUR Teknos
-Valkoinen RAL 9016 Axalta
-Metson harmaa (vanha kone harmaa) RAL 7011 Teknos
-Musta RAL 9005 Axalta
-Grafiitin harmaa RAL 7024 Axalta
-"Teollisuus glitteri" (on kuin vannehopeaa jossa on kimalletta) TW 4153 Teknos

Osa maaleista on Teknoksen ja osa Axaltan (entinen DuPont) pulverimaaleja. Hyllystä löytyy myös muutama laatikko käytöstä poistettua mustaa, muutama laatikko koekäyttöön tullutta textur maalia ja alumiinioksidia, joka parantaa maalin varauskykyä ja vähentää maalin paakkuuntumista leijuastiassa.

Kun maaleille oli löytynyt paikka täytyi ne vielä merkata, jotta varastoa pystyy pitämään yllä. Kuvassa malliesimerkki hylly paikan merkkauksesta. Tarrassa on talon sisäinen tilaus numero, sävyn nimi, RAL koodi ja maalin resepti. Samat tiedot tulee olemaan maalien kanban korteissa, joista selviää myös tilattavan erän koko.

Jos jostain syystä ei keksi miten hyllyn oikein nimeää voi paikan merkata näinkin. Tämä epämääräinen mutta kuvaava merkkaus ei mene läpi 5S:ssässä ja ikäväkseni joudun sen vielä joskus muuttamaan joksikin tylsäksi tekstiksi, mutta niin kauan kun kukaan ei asiasta huomauta tuossa hyllyssä on vähän sitä sun tätä...

Varaston ylläpito hoidetaan kahdella eri tapaa. Ensimmäinen tapa on kanban korttien avulla, jossa on maalin tilauserä sekä tiedot maalista, kortin loppupiste, johon kortti viedään kun hälytys raja (kuvitteellinen raja jonka alittuessa tilataan lisää maalia) alitetaan sekä alkupiste, johon tilatut maalit ja kortti palautetaan. Toinen on kaksi lava järjestelmä. Tätä tapaa käytetään maaleihin, joita tilataan aina vähintään lavallinen (16 laatikkoa / 320kg) syystä että nämä maalit ovat meidän päävärejä ja niitä kuluu enemmän kuin muita. Käytössämme on maaleja, joita löytyy aina maalin toimittajien varastosta joka lyhentää huomattavasti maalien toimitus aikaa. Yleensä toimitusaika on 2-4 päivää. Kun pitää maali varaston kunnossa ja siistinä pystyy jo nopealla vilkaisulla katsomaan mitä maalia on liian vähän. Myös maalien nopea hakeminen helpottuu huomattavasti kun maalit on aina samoilla paikolla. Maalivarasto kannattaa tehdä aina mahdollisimman lähelle maali keittiötä/maalaus aluetta, jotta turhalta kantamiselta vältyttäisiin ja maalin lisääminen kävisi mahdollisimman vaivattomasti.

1 kommentti:

  1. Onko teillä trukit käytössä varastolla? Meidän työpaikan varastossa on kova kaaos meneillään. Täytyisi myös hieman purkaa ja laittaa tavaroita uusiin paikkoihin. Kuitenkin huomasimme, että myös kapeakäytävätrukille olisi tarvetta. https://www.mitsubishi-forklift.fi/trukkivuokraus

    VastaaPoista