maanantai 20. lokakuuta 2014

Havaintoja töistä 1.

Ripustus
Vanhojen ripustimien uusiminen ja varaosien varastointi

Ajattelin ruveta kirjoittamaan vähän havaintoja työstäni, jotta jotain jäisi muistiin ja ehkä tästä voi olla jollekkin muullekin apua. Nyt aiheena olisi ripustimien uusiminen ja varaosien varastointi. Meillä on panostettu tuohon ripustamiseen aikas paljon ja meiltä löytyy nykyään jos jonkin näköistä kuokkua, tulppaa, raamia ja oksaa, joilla voidaan ripustaa maalauslinjalle erinäisiä osia ja mahdollisimman tehokkaasti. Nykyiset ripustimet olivat niin käytettyjä, että oli aika päivittää ne jo uusiin. Kyseisiä tuotteita me ei kuitenkaan tehty itse vaan ne on tilattu Coatin Tech nimisestä firmasta. Tämä firma tarjoaa sekä valmiita ripustusratkaisuja varastostaan, että asiakkaalle räätälöityjä osia ja kokonaisuuksia. Vain taivas on rajana. Coating Tech järjestää myös koulutuksia liittyen pulverimaalaukseen yhteistyössä Axaltan pulverimaalitehtaan kanssa Ruotsissa, jossa itse olin keväällä 2014. 
 Vasemmalla on käyttöikänsä päässä oleva henkari ja oikealla on uusista osista tehty henkari.
Kun henkarin pinnoille kertyy tarpeeksi maalia, rupeaa se tässä tapauksessa uunissa venymään kuin räkä. Meillä musta on polyesteri maalia, joka lämmetessään pehmenee ja saa tällaisen reaktion aikaan. Epoksi maali vain kertyy paksummaksi kerrokseksi. Se myös pehmenee, mutta ei lähde valumaan. Maalin valuminen ei ollut ainoa syy, jonka takia henkarit uusitaan vaan myös sen takia, että nuolen kärkien päälle on kertynyt paljon ylimääräistä maalia, joka hankaloittaa kappaleiden ripustamista ja pois ottoa sekä heikentää kappaleiden maadoittamisen jotta maali tarttuisi kappaleesseen. Myös holkit joissa nuolen kärjet on, olivat niin maalissa, että pesussa holkkiin kertynyt vesi ei päässyt vapaasti sieltä poistumaan. Uusi tällainen ripustus henkari koostuu henkari raamista, kahdesta erilaisesta ripustus oksasta, oksien holkkeihin tulevista kumiholkeista ja nuolesta.

Kuvassa näkyy sekä yksi että kaksi puoleinen ripustus oksa, kumitulppa oksissa oleviin holkkeihin ja nuolen kärki. Kuvan ripustus oksat ovat meitä varten tehty Coatin Techillä, mutta nuolenkärki ja kumitulppa on heillä varastotavaraa.
Tässä on kuva tyhjästä ja täysinäisestä raamista. Ennen kun aloimme kunnolla miettimään ripustamista voitiin yhtä tuotetta ripustaa kaksi kappaletta kampaa kohti, henkarien myötä kappaleita menee nyt 33-35kappaletta kampaa kohti. Kappaleita voisi mennä vielä enemmän, mutta kappaleen haasteellisen muodon takia joutuu niitä maalaamaan osittain käsin eli henkareiden välissä pitää olla väli, jotta ne pystyy kiertään. Jos henkarit voisi ripustaa hyvin lähelle toisiaan nousisi kappalemäärä kampaa kohden 50-57 kappaleesseen. 
Homma alkaa sillä, että raami ripustetaan johonkin paikkaan, jossa sitä on helppo työstää. Minun tapauksessani kun oli maalamaton päivä, raami ripustettiin linjalle. Siinä se oli sopivalla korkeudella, jotta sitä oli helppo käsitellä. Sitten yksi- ja kaksi puoleisten oksien holkkeihin pujotettiin kumitulppa. Tässä kumitulppana käytettiin tulppaa, joka oli vain halkaistu. Vaihtoehtona olisi tulppa, jonka leikkaus olisi X muotoinen, mutta kyseinen tulppa hajoaa paljon helpommin ja toinen leikkaus on turha, joten päädyin käyttämään tätä. Yhteen henkariin menee yksi yksipuoleinen ja kuusi kaksipuoleista oksaa.

Tämän jälkeen oksat pujoitetaan paikoilleen raamissa oleviin tappeihin. Tässä voi nähdä syyn minkä takia ylin oksa täytyy olla yksipuoleinen. Kaksipuoleista oksaa ei saisi millään pujotettua ylimpiin oksille tarkoitettuihin tappeihin. Tämä ongelma tulee vastaan kaiken kokoisilla holkeilla varustetuilla oksilla. Tähän raamiin saa hankittua oksien paikalle myös eräänlaisen kiskon, jonka sisään joidaan kiinnittää siihen tarkoitettuja koukkuja joihin voidaan ripustaa kappaleita. Meille on lähetetty koekäyttöön myös kiskoja, joissa koukut on valmiina kiinni ja niitä on tarkoitus käyttää vai kerran tai kaksi. Meillä on siis yleensä jokaiselle henkariin ripustettavalle tuotteelle omat henkarit, jotta maadoitus ei kärsisi ja henkareita voitaisiin käyttää monta kertaa minimaalisella huollolla.

Sitten nuolen kärjet pujoitetaan paikoilleen holkkeihinsa. Nyt tämä henkari on valmis. Tämä kyseinen henkari on tarkoitettu Vivon kannen linkulle joita kyseiseen tekeleeseen mahtuu 98kpl.

Tässä on kuva hieman edellisestä poikkeava oksa. Tässä on pienemmät holkit, joten näihin menee hieman heiveröisemmät nuolenkärjet. Koska holkkien koko pienenee, mahdollistaa se myös sen, että samanlaiseen raamiin tehtynä kappaleita mahtuu 104kpl. Ero tulee siitä, että näissä pienellä holkilla varustetuissa oksissa on molemmin puolin kahdeksan holkkia, kun taas isoilla holkeilla varustetussa oksassa on toisella puolella seitsemän ja toisella kahdeksan holkkia. Nämä kuvassa olevat pieniholkkiset oksat ovat varastosta löytyvää tilaus tavaraa. Tähän kyseiseen henkariin ripustetaan myös Vivoon kuuluvia osia. Tässä tapauksessa samaan henkariin voidaan laittaa kahta eri tuotetta, koska rei'ät joista tuotteet ripustetaan on saman kokoisia ja maalattavat kappaleet tulevat saman värisiksi. 

Hyvä esimerkki siitä mitä syntyy kun Coatin Techin myyntiedustaja ja muutama henkilö meiltä töistä minä mukaanlukien laittaa viisaat päät yhteen. Syntyi henkari, joka on nimen omaan meidän Vegan kuristinkotelon kannelle ja valaisinosan kannelle tehty. Myyntiedustaja teki itselleen piirrustukset ja lähetti kuvat prototyypistä tehtaalle valmistettavaksi. Parin viikon päästä saapui protot meille testattavaksi ja kun muutama hieno säätö oli tehty ja uudet henkarit sekä osat oltiin saatu voitiin henkareita tilata kanban erien kokoinen määrä kertaa kaksi, jotta varastosta löytyisi aina uusiin henkareihin osat jos/kun niitä tarvitaan ja/tai uusitaan.
Jotta varaosat olisivat helposti tunnistettavissa ja löydettävissä laitoin lavan päähän laput, jossa kerrotaan tässä tapauksessa ripustimen rungon käyttötarkoitus, tilaus numero ja kappale määrä. Koska ripustimien rungot ovat yli kaksi metriä pitkiä, on niiden lava hankala varastoida. Meillä pitkien tuotteiden varastointi on hoidettu laittamalle ne polttouunin alle. Saatiin muuten hukkaan menevä tila hyväksi käytettyä.

Toinen näppärä esimerkki ripustus tarvikkeiden tunnistamisesta helposti hoituu näin. Lava on jaettu kahteen osaan, jossa toisella puolella on Vivon rungon ripustamiseen ja toisella puolella Vegan kansien ripustamiseen takoitetut koukut. Naputtelin nitojalla koukut lavan päähän omille puolille ja alle lapun mistä selviää valaisimen nimi ja koukun tilausnumero. Kun jaksaa nähdä vähän vaivaa tarvikkeiden tunnistamiseen, helpottuu etsiminen ensikerralla huomattavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti